Произход и история на ефектния дамски шал

публикуван на Новини | 0

Ефектният дамски шал е вашият аксесоар ако искате да излъчвате класа, блясък и женственост. Шалът има толкова много приложения в женския гардероб, че дори не могат да се изброят всичките. Чудили ли сте се някога обаче кога се поставя неговото начало и как се е превърнал в един от най- популярните модни аксесоари, какъвто е днес?

Не е сигурно от къде точно произхожда шалът. Според някои източници началото се поставя в Древен Рим. Според други историята започва в далечната 1350г. пр.Хр. в Египет. Смята се, че египетската кралица Нефертити първа е използвала шала като детайл към дрехите си. В Древен Рим шалът е бил използван, за да се поддържат чисти главите на хората, а не за  да ги стопля. Той бил наречен sudarium, което се превежда от латински „кърпа за пот“, и е бил използван, за да се избърше потта от шията и лицето в горещото време.

Въпреки спорната информация едно е ясно- Китай изиграва важна роля в ранната история на шала. Китайците започнали да използват шала, като са го включили при войската, за да различават войниците по чин.

eleganten shal

Шаловете  първоначално са били носени предимно от мъже около врата или обвързани на колана. Скоро и жените започнали да използват ефектни дамски шалове, които били направени от плат, а не от вълна. Появили се и така наречените кашмири, или коприна.

Шалът става истински моден аксесоар в началото на 19 век, както за жените, така и за мъжете. Това е времето, когато той започва да се произвежда от редица модни къщи. Материята е била коприна, а разцветките смели. Една от тези модни къщи е „ Хермес“. Те започват да произвеждат шалове през далечната 1837г. Кралица Виктория също е допринесла за популяризирането на модния аксесоар. По онова време шалът е показвал различията в класите.  Имало значение от каква материя и какъв е десенът на шала.

Известната танцьорка и хореографка Айседора Дънкан е била влюбена в шаловете и те са били неделима част от гардероба й. Често тя е танцувала с шал в ръка. Всъщност увлечението й към този аксесоар е в основата на смъртта й. Едва ли има някой, който да не е чувал, как през есента на 1927 г. Айседора сяда до шофьора си с преметнат през шията шал, който се оплита в колелото на автомобила и я отнася към безсмъртния танц с вечността.

damski shal

До средата на 20 век ефектните дамски шалове вече са се превърнали в един от най- важните аксесоари. По време на Първата Световна Война са актуални плетените шалове. Изработката и материите продължили да се променят през годините, както се променяли и начините, по които се носели. Шаловете с косъм били популярни през 30- те години на 20 век. Шаловете, които се носят на челото са характерни за модните тенденции на 70- те години на същия век. От началото на 21 век шаловете продължават да са предпочитан моден аксесоар, както и практична част от нашето облекло.

damski efekten shal

Днес рисуваните шалове, допълнително се предлагат на международно ниво, чрез модните къщи по цял свят. Сред най – известните дизайнери са Burberry, Missoni, Alexander McQueen, Cole Haan, Chanel, Etro, Lanvin, Hermès, Nicole Miller, Ferragamo, Emilio Pucci, Dior, Fendi, Louis Vuitton и Prada.

Водещият производител на модни шалове днес е Китай, следван от Индия и Индонезия. А най-често срещаните материали, използвани за производството на модни шалове са коприна, вълна и кашмир.

Има три основни форми на шала – квадрат, триъгълник и правоъгълник и  безброй начини да го носим.

Ефектният дамски шал се е превърнал повече в аксесоар отколкото в необходимост през последните години. Присъства във всеки един сезон. Шалът е достигнал нивото, което има едно бижу или дамската чанта. Той е заключителният елемент в облеклото ни.

 

Остави коментар

Blue Captcha Image
Refresh

*