ЗАЩО ЧЕРВЕНО ВИНО Е ЦВЕТЪТ НА 2015 И ЗАЩО ВИЕ ЩЕ ГО НОСИТЕ?

публикуван на Новини | 0

Омагьосващия цвят, който всички ние ще купуваме тази година носи интересното име марсала. Това е цветът  провъзгласен за цвят на 2015 година от Pantone Color Institute. През 1999 г. институтът за първи път дава своето предложение кой ще е хитовият тон през милениума. Лансират, че това ще е небесносиният и се оказват абсолютно прави. Дали ще носите стилни елегантни рокли или ефектни дамски шалове в определен цвят и това ще ви гарантира успех, вече петнайсет години зависи от специалистите на Pantone.

Pantone, компанията работеща в областта на цветовете, се събират на тайно място. На тази среща присъстват представители от различни сфери и нации. Те дебатират в продължение на два дни кой е най- добрият цвят, след което избират цвета за следващата година. Те се опитват да свържат този цвят с нещо актуално. Например заради рецесията през 2011 година те се спряха на медения цвят, защото „ във времена на стрес ние се нуждаем от нещо, което да повдигне духа ни“.

Месец преди да настъпи новата година, институтът излиза с официално съобщение, което се превръща в събитие за световната преса и модната индустрия.

Наричат избирането на цвят на годината “самоизпълняващо се пророчество”. Непосредствено  след неговото оповестяване в стотици сфери настъпват промени. Производителите на най- разнородни стоки бързат да го добавят към артикулите си. С модата се съобразяват дори при направата на опаковки, торбички и подаръчна хартия. От своя страна търговците реагират светкавично, заливайки рафтовете си с продукти в определения цвят. Търсенето го изисква.

Какво трябва да знаем за тазгодишния цвят?

 За него бяха чували малцина. Марсала  е червеникавокафяв цвят и е вдъхновен от италианското ликьорно вино, което носи същото име. То се произвежда в околностите на градовете Марсала и Трапани на остров Сицилия. Напитката е с ниско съдържание на алкохол. Произвеждат се и ароматизирани варианти с вкус на банан, черен касис, череша. Вината “Марсала” са изключително популярни в кулинарията. Добавят ги при приготвяне на месо и сладки изкушения. Присъстват в рецепти за тирамису, кейкове, всякакви видове торти, както и за забъркването на коктейли.

damski onlain magazin

Цветът марсала е много топъл и създава изискана визия на всичко, което е оцветено в него. Марсала е много подходящ за подови настилки, килими, стенни мазилки. Мебелите, боядисани в тази тоналност, правят дома още по-уютен.

“Пророчеството” влияе и на техниката. Марсала влиза в цветовата гама при създаването дори на електроуреди, мобилни телефони, таблети, лаптопи, очаква се да има интерес и към автомобили в този цвят.

stilni elegantni rokli

Марсала не е новост на модния подиум. Той ни връща към 90-те години на миналия век, когато Синди Крауфорд превърна в хит червеникавокафявото си червило, което бе нейна запазена марка. В дизайнерските колекции за следващата година цветът присъства при всички видове дрехи – от спортни маратонки и ежедневни дрехи до стилни елегантни рокли. Освен това се води унисекс. При представянето на мъжките колекции за 2015 г. червеникавокафявото бе сериозно застъпено. Чрез този цвят ние излъчваме увереност, стабилност и хармония.

 

В красивия топъл цвят тази година ще видим чанти, обувки, бижута, очила, дори циферблатите и кожените каишки на часовниците. Ефектни дамски шалове, шапки и вратовръзки- всичко това тепърва предстои да виждаме в цвят марсала.

 Огромният плюс на марсала е, че позволява да се комбинира с различни тонове и пасва буквално на всеки тип кожа. Такива дрехи или аксесоари стоят еднакво добре както на скандинавци със снежнобели лица, азиатци, леко мургави или лица със слънчев загар, така и на афроамериканци. Компаниите, произвеждащи козметични продукти, вече са готови с реклами на гримове в червеникавокафяво. Дамите ще могат да избират червила, очни линии, сенки и руж, за да се разкрасят според наложената мода.

mazka moda

Oт казаното дотук става ясно, че ако държите на това да сте в крак с модата, то тогава трябва да се съобразите с решенията, които вземат специалистите от Pantone. За целта, ако гардеробът ви все още не се е сдобил със стилни елегантни рокли, ефектни дамски шалове и обувки в цвят марсала, крайно време е да го сторите.

 

Остави коментар

Blue Captcha Image
Refresh

*